Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1394
10
1
gregorian
2016
1
1
4
14
online
1
fulltext
fa
اثر محلولپاشی آهن بر برخی خصوصیات کیفی و فیزیولوژیکی میوه هلو (Prunus persica CV. Alberta)
Effect of iron foliar application on some physiological characteristics and fruit quality of peach (Prunus persica CV. Alberta)
باغبانی
Horticulture
پژوهشي
Research
<p>در خاکهای آهکی و قلیایی که بیشتر خاکهای ایران را شامل میشود کمبود آهن شایع است. مهمترین عامل ایجاد زردی کمبود آهن pH بالای خاک است. در بین درختان میوه، هلو حساسیت زیادی به کمبود آهن نشان میدهد. کودهای کلاته آهن با قابلیت زیادی که در ایجاد آهن محلول و قابل جذب برای گیاه دارند، جهت رفع کمبود آهن بکار میروند. به این منظور آزمایشی در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طراحی و اثر محلول پاشی برگی با کلات آهن در سه غلظت 0، 5 و 10 میلیگرم بر لیتر روی کیفیت میوه هلو رقم آلبرتا بررسی شد. در این آزمایش شاخص های مقدار مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون، شاخص طعم، سفتی بافت میوه، فعالیت آنتی اکسیدانی، مقدار ویتامین C، نشت الکترولیت غشای سلولی و تولید اتیلن و همچنین رنگیزه های برگی مورد بررسی قرار گرفت نتایج نشان داد که با افزایش غلظت آهن میزان کلروفیل برگ و فعالیت آنتی اکسیدانی میوه افزایش یافت. غلظتهای مختلف آهن اثر معنی داری بر میزان کاروتنویید برگ، ویتامین C و سفتی بافت میوه نداشت. همچنین با افزایش غلظت آهن کاهش تولید اتیلن و نشت الکترولیت غشای سلولی مشاهده گردید. با توجه به نتایج بدست آمده کاربرد محلول پاشی کلات آهن طی مراحل رشد، روی بهبود کیفیت میوه هلو موثر بود.</p>
<p>In calcareous and alkaline soils, which include most of Iran soils, iron deficiency is prevalent. The main cause of iron deficiency chlorosis is high pH of soil. Among fruit trees, peach shows high sensitivity to iron deficiency. Chelated iron fertilizers with a great ability to make iron soluble and readily absorbed by the plant are used for iron deficiency. For this purpose, an experiment based on a randomized complete block design with three replications was designed and the effect of foliar spray of chelated iron at concentrations of 0, 5 and 10 mg/l on fruit quality of peach (CV. Alberta) was studied. In this experiment the parameters such as amount of soluble solids, titratable acid, flavor index, firmness, antioxidant activity, vitamin C, cell membrane electrolyte leakage, ethylene production and leaf pigments were studied. The results showed that by increasing iron concentration leaf chlorophyll content and antioxidant activity of fruit were increased. Significant effect on carotenoid content of leaves, vitamin C and fruit firmness under different concentrations of iron wasn’t observed. Ethylene production and cell membrane electrolyte leakage also decreased with increasing iron concentration. According to the results, peach fruit quality improved by foliar application of chelated iron during growth.</p>
اتیلن, خواص کیفی, کلات آهن, نشت الکترولیت, هلو
Ethylene, Qualitative properties, Chelated iron, Electrolyte leakage, Peach.
115
124
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-512-1&slc_lang=fa&sid=1
Seyed Mohammad
Hosseini Molla
سید محمد
حسینی ملا
s.m.hosseini.molla@gmail.com
10031947532846005168
10031947532846005168
No
Seyed Mohammad
Hosseini Molla
آیت اله
رضایی
arezaei@shahed.ac.ir
10031947532846005169
10031947532846005169
Yes
Mohammad Ali
Askari Sarcheshmeh
محمد علی
عسکری سرچشمه
askari@ut.ac.ir
10031947532846005170
10031947532846005170
No
Orang
Khademi
اورنگ
خادمی
o.khademi@shahed.ac.ir
10031947532846005171
10031947532846005171
No