Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1394
5
1
gregorian
2015
8
1
4
12
online
1
fulltext
fa
تأثیر کیتوزان بر برخی شاخصهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاه ریحان (Ocimum basilicum)
The effect of chitosan on some physiological and biochemictry characterization in basil (Ocimum basilicum)
سایر موارد
others
پژوهشي
Research
ریحان (Ocimum basilicum)، گیاه دارویی از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است که دارای ترکیبات ترپنوئیدی و فنیل پروپانوئیدی می باشد. کیتوزان با خاصیت الیسیتوری مکانیسمهای دفاعی در گیاه را تحریک میکند. در این پژوهش، اثر کیتوزان بر میزان مالون دی آلدئید (MDA)، پراکسید هیدروژن (H2O2)، فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان پراکسیداز (POD) و گایاکول پراکسیداز (GPX) و پلی فنل اکسیداز (PPO)، ترکیبات فنل کل، فلاوونوئیدها، آنتوسیانینها، کلروفیل b، a و کارتنوئید، کربوهیدرات و پرولین مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور گیاه ریحان در مرحله پیشگلدهی با غلظت 2 گرم در لیتر کیتوزان تیمار شد و سپس در زمانهای 1، 2، 3 و 5 روز بعد از اعمال تیمار کیتوزان برداشت شدند. نتایج نشان داد میزان مالون دی آلدئید (MDA) و پراکسید هیدروژن (H2O2) در اندام هوایی و ریشه تحت تیمار کیتوزان در مراحل مختلف برداشت نسبت به شاهد به طور معنی داری افزایش مییابد. فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان پراکسیداز (POD) و گایاکول پراکسیداز (GPX) و پلی فنل اکسیداز (PPO)، ترکیبات فنل کل، فلاوونوئیدها، آنتوسیانینها، کلروفیل b، a و کارتنوئید، کربوهیدرات و پرولین نیز نسبت به شاهد در اکثر موارد افزایش معنی داری نشان داد. بنابراین به نظر می رسد که کیتوزان به عنوان الیسیتور زیستی باعث افزایش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان و افزایش تولید متابولیت های ثانویه می شود.
Basil (Ocimum basilicum) is a medicinal plant of the family of Lamiaceae. It contains phenylpropanoid and terpenoid componds. Chitosan with elicitor action induce defence mechanisms of plant. In the present study, the effect of chitosan on malondialdehyde (MDA), hydrogen peroxide (H2O2), gayacol peroxidase (GPX) , peroxidase (POD) and poly phenol oxidase (PPO) antioxidant enzymes activity, phenol compounds, flavonoids, antosyanin, chlorophyl a, b and carotenoid, soluble sugars and proline was evaluated. The plants were treated at pre flowering stage with 2 g/L chitosan and harvested after 1, 2, 3, and 5 days after chitosan. Comparing with control, the results showed that MDA and H2O2 increase in shoot in different harvest stages under treatment with chitosan. Also antioxidant enzymes activity, phenol compounds, flavonoids, antocyanin, chlorophyll a, b and carotenoid, soluble sugars and proline, in comparison with control , increased in many cases in different harvest steges. So it seems that chitosan, as a biotic elicitor, enhanced antioxidant enzymes activity and secondary metabolites production.
آنزیمهای آنتی اکسیدان, پراکسید هیدروژن, ترکیبات فنلی, پرولین, ریحان
antioxidative enzymes activity, hydrogen peroxide, phenolic compounds and Ocimum basilicum
29
41
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-115-1&slc_lang=fa&sid=1
Salehe
Naderi
صالحه
نادری
salehe.naderi@chmail.ir
10031947532846004631
10031947532846004631
No
University of Zabol
دانشگاه زابل
Sedigheh
Esmaeilzadeh Bahabadi
صدیقه
اسمعیل زاده بهابادی
shirin_esm@yahoo.com
10031947532846004632
10031947532846004632
Yes
University of Zabol
دانشگاه زابل
Baratali
Fakheri
براتعلی
فاخری
ba_fakheri@yahoo.com
10031947532846004633
10031947532846004633
No
University of Zabol
دانشگاه زابل