Plant Process and Function
فرآیند و کارکرد گیاهی
Journal of Plant Process and Function
Agriculture
http://jispp.iut.ac.ir
1
admin
2322-2727
2383-3688
10.22034
fa
jalali
1394
5
1
gregorian
2015
8
1
4
12
online
1
fulltext
fa
تشدید انباشتگی اسیدهای چرب و هیدروپراکسیدهای لیپیدی در طی زوال بذرهای آفتابگردان
Enhanced accumulation of fatty acids and lipid hydroperoxides during ageing of sunflower seeds
سایر موارد
others
پژوهشي
Research
تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی طی زوال بذرهای آفتابگردان پس از قرار دادن آنهابه مدت 0، 2، 4، 6 و 8 روز (در دمای 43 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 100 درصد) بررسی گردید. پارامترهایی همچون درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول گیاهچه، قدرت گیاهچه و میزان پروتئین بر اثر زوال کاهش یافت و هدایت الکتریکی، اسید چرب و میزان لیپید هیدروپراکسیدها بر اثر زوال افزایش یافت. افزایش میزان اسیدهای چرب و لیپید هیدروپراکسیدها در طی زوال بذرها نشاندهنده تخریب غشاهای سلولی بوده که شاهد آن افزایش هدایت الکتریکی بذرهاست. این امر بهنوبه خود موجب افزایش گونههای فعال اکسیژن و کاهش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت میشود. گونههای فعال اکسیژن با خسارت به پروتئینها منجر به تغییر ساختمان پروتئینها میشوند. در نتیجه به علت دناتوره شدن پروتئینها طی فرآیند زوال بذر، میزان پروتئین کاهش مییابد. در نهایت به دلایل ذکر شده درصد جوانهزنی و قدرت بذر طی زوال بذرها کاهش مییابد. بهطور کلی افزایش پراکسیداسیون لیپید میتواند یکی از مکانیزمهای فیزیولوژیکی دخیل در زوال بذرهای آفتابگردان باشد.
Physiological and biochemical changes during sunflower seed deterioration were studied during incubation for 2, 4, 6 and 8 days at 43 °C and a relative humidity of 100%. Parameters such as germination percentage, germination rate, seedling length, seedling vigor and protein decreased whereas electrical conductivity, fatty acids and lipid hydroperoxides increased during seed deterioration. Increased levels of fatty acids and lipid hydroperoxides during seed deterioration indicated damage to cellular membranes witnessed by increased electrical conductivity. These changes implied increase in reactive oxygen species and decreased antioxidant enzyme activity. Reactive oxygen species alter protein structure and as a result the de-natured proteins will degrade during seed aging. Finally it can be concluded that seed germination percentage and seed vigor decrease during seed deterioration. Thorough increase in Lipid peroxidation can be one of the physiological mechanisms in deterioration of sunflower seeds.
پراکسیداسیون لیپید, پیری, قدرت بذر, هدایت الکتریکی
Lipid peroxidation, Aging, Seed vigor, Electric conductivity
73
84
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-432-1&slc_lang=fa&sid=1
Bahare
Tahmasbi
بهاره
طهماسبی
bahare.tahmasbi@yahoo.com
10031947532846004436
10031947532846004436
No
Department of Agronomy, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
Farshid
Ghaderi-Far
فرشید
قادری فر
farshidghaderifar@yahoo.com
10031947532846004437
10031947532846004437
Yes
Department of Agronomy, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
Hamid Reza
Sadeghipour
حمید رضا
صادقی پور
h.r.sadeghipour@gmail.com
10031947532846004438
10031947532846004438
No
Department of Biology, Golestan University
دانشگاه گلستان
Serollah
Galeshi
سرالله
گالشی
sgaleshi@gmail.com
10031947532846004439
10031947532846004439
No
Department of Agronomy, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان