TY - JOUR T1 - Effect of of vegetative growth, cell membranes stability and ion compartmentation of rice genotypes under salt stress condition TT - بررسی رشد رویشی، پایداری غشا سلولی و تسهیم یون ها در ارقام و ژنوتیپ های برنج تحت تاثیر تنش شوری JF - jispp JO - jispp VL - 5 IS - 15 UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-357-fa.html Y1 - 2016 SP - 91 EP - 106 KW - antioxidant enzyme KW - Na+ KW - K+ KW - malondealdehid KW - rice N2 - این پژوهش به منظور بررسی واکنش ارقام و ژنوتیپ های برنج به تنش شوری در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز مطالعات برنج دانشگاه دانکوک در کشور کره جنوبی در سال 1393 انجام شد. در این آزمایش واکنش 16 رقم و ژنوتیپ برنج در قالب فاکتور اول در دو سطح شوری خاک (8/0 دسی زیمنس بر متربه عنوان شاهد و 2/6 دسی زیمنس بر متر) به عنوان فاکتور دوم بررسی شد. تنش شوری سبب تخریب غشا سلولی برگ برنج در شرایط تنش شوری شد و بیشترین غلظت مالون دی آلدهید بافت برگ در ارقام خزر، کادوس، Baekjimju byeo، Chucheomg byeo، Shimdomgjim byeo و ژنوتیپ های IR29 و IR59418-7B-21-3 مشاهده شد. بیشترین وزن خشک اندام هوایی در ژنوتیپ IR67075-2B-5-2 (8/153 گرم در متر مربع)، رقم Kochihibic (2/152 گرم در متر مربع)، رقم هراز (8/149 گرم در متر مربع)، شفق (152 گرم در متر مربع) و نعمت (9/156 گرم در متر مربع) دیده شد. این ژنوتیپ ها تحت تاثیر تنش شوری از نسبت پتاسیم به سدیم برگ، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان، رطوبت نسبی برگ، کربوهیدرات محلول و فتوسنتز بیشتر و کمترین غلظت سدیم برگ برخوردار بودند. به نظر می رسد صفات وزن خشک، فتوسنتز، رطوبت نسبی برگ، غلظت مالون دی آلدهید و نسبت پتاسیم به سدیم برگ برای انتخاب ارقام و ژنوتیپ های برنج متحمل به شوری در مرحله رشد رویشی مناسب باشد. M3 ER -