RT - Journal Article T1 - Changes of growth and cell size of Salsola arbuscula callus JF - jispp YR - 2013 JO - jispp VO - 2 IS - 3 UR - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-85-fa.html SP - 47 EP - 56 K1 - Key word: Cell dimensions K1 - Salt stress K1 - Salsola arbuscula K1 - Sensitivity index AB - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، کد پستی 8349-8-38156 (تاریخ دریافت: 20/08/1391 ؛ تاریخ پذیرش: 14/2/1392) چکیده: شوری یک تنش محیطی است که مانع اصلی بازدهی محصولات کشاورزی در جهان است. Salsola arbuscula یک گیاه هالوفیت و مقاوم به شوری می‎باشد. لذا این تحقیق با هدف بررسی مکانیسم مقاومت به شوری با مطالعه تغییرات رشد و بررسی میکروسکوپی کالوس‏ها انجام گرفت. بدین منظور ابتدا بذر گیاه در محیط کشت MS کشت گردید و پس از 2 ماه از جداکشت ریشه در محیط کشت MS حاوی ترکیبات هورمونی (1mgL-1) Kin و 2,4-D (1mgL-1) کالوس تهیه شد. پس از دو مرحله واکشت کالوس‌ها و تکثیر آنها کالوس‏ها به محیط کشت قبلی همراه با غلظت‌های مختلف نمک (0، 100، 200، 300 و400 میلی‎مولار) منتقل و پس از یک ماه نگهداری‎ در شرایط این ویترو، وزن‌تر و خشک، میزان آب نسبی کالوس، میزان رشد نسبی کالوس، شاخص حساسیت و ابعاد سلول‌ها اندازه‎گیری شدند. نتایج نشان داد با افزایش غلظت NaCl رنگ کالوس‎ها تغییر کرده و نکروزه شدن آنها بیشتر و سریع‌تر رخ داد. همچنین با افزایش غلظت NaCl وزن‌تر و خشک، میزان آب کالوس، میزان رشد نسبی و شاخص حساسیت کاهش یافت و میزان کاهش در وزن‌تر بیشتر از وزن خشک بود. کاهش طول، عرض و مساحت سلول‎ها نیز با افزایش تنش مشاهده گردید. تأثیر تنش شوری بر کاهش طول سلول‎ها نسبت به عرض سلول‌ها بیشتر بود. در مجموع کالوس با کاهش رشد و اندازه سلول‌ها توانسته است در برابر شوری مقاومت کند. LA eng UL http://jispp.iut.ac.ir/article-1-85-fa.html M3 ER -