%0 Journal Article %A Tahmasbi, Bahare %A Ghaderi-Far, Farshid %A Sadeghipour, Hamid Reza %A Galeshi, Serollah %T Enhanced accumulation of fatty acids and lipid hydroperoxides during ageing of sunflower seeds %J Plant Process and Function %V 4 %N 12 %U http://jispp.iut.ac.ir/article-1-251-fa.html %R %D 2015 %K Lipid peroxidation, Aging, Seed vigor, Electric conductivity, %X تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی طی زوال بذرهای آفتابگردان پس از قرار دادن آن‌هابه مدت 0، 2، 4، 6 و 8 روز (در دمای 43 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 100 درصد) بررسی گردید. پارامترهایی هم‌چون درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، طول گیاهچه، قدرت گیاهچه و میزان پروتئین بر اثر زوال کاهش یافت و هدایت الکتریکی، اسید چرب و میزان لیپید هیدروپراکسیدها بر اثر زوال افزایش یافت. افزایش میزان اسیدهای چرب و لیپید هیدروپراکسیدها در طی زوال بذرها نشان‌دهنده تخریب غشاهای سلولی بوده که شاهد آن افزایش هدایت الکتریکی بذرهاست. این امر به‌نوبه خود موجب افزایش گونه‌های فعال اکسیژن و کاهش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانت می‌شود. گونه‌های فعال اکسیژن با خسارت به پروتئین‌ها منجر به تغییر ساختمان پروتئین‌ها می‌شوند. در نتیجه به علت دناتوره شدن پروتئین‌ها طی فرآیند زوال بذر، میزان پروتئین کاهش می‌یابد. در نهایت به دلایل ذکر شده درصد جوانه‌زنی و قدرت بذر طی زوال بذرها کاهش می‌یابد. به‌طور کلی افزایش پراکسیداسیون لیپید می‌تواند یکی از مکانیزم‌های فیزیولوژیکی دخیل در زوال بذرهای آفتابگردان باشد. %> http://jispp.iut.ac.ir/article-1-251-fa.pdf %P 73-84 %& 73 %! %9 Research %L A-10-432-1 %+ Department of Agronomy, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources %G eng %@ 2322-2727 %[ 2015