%0 Journal Article %A Khavari-Nejad, Ramazan Ali %A Najafi, Farzaneh %A Afshar-Mohammadian, Mansour %A Fallah, Syeda Fatemeh %T Effect of sodium arsenate and gibberellic acid on proline, anthocyanin and phenol contents and agronomic triats in two varieties of rice (Oryza sativa L.) %J Plant Process and Function %V 4 %N 14 %U http://jispp.iut.ac.ir/article-1-265-fa.html %R %D 2016 %K anthocyanin, gibberllin, morphology, phenol, proline, rice, sodium arsenate, %X آرسنیک منجر به آلودگی آب‌های زیر زمینی می‌شود و بر روی گیاه، انسان و حیوان تأثیر می‌گذارد. هورمون‌های گیاهی نقش مهمی در هماهنگی رشد و عملکرد گیاه از نظر کمی و کیفی دارند. به منظور ارزیابی واکنش ژنوتیپ‌های برنج به آرسنات سدیم و جیبریک اسید، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک کاملاً تصادفی در 4 تکرار در شرایط مزرعه‌ایی اجرا شد. گیاهان 29 روزه 2 ژنوتیپ طارم به عنوان یک رقم محلی و شیرودی به عنوان رقم پر محصول برنج در 3 غلظت مختلف آرسنات سدیم (0، 50 و 100 میکرومولار) و 2 غلظت جیبرلیک اسید (0 و10 میکرومولار) مورد بررسی قرار گرفتند. صفات بررسی شده در این آزمایش شامل: میزان پرولین برگ و ریشه، میزان آنتوسیانین و فنل برگ، ارتفاع گیاه، طول خوشه، تعداد دانه های پر در خوشه، تعداد دانه‌های پوک در خوشه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، بیوماس کل و شاخص برداشت بودند. نتایج نشان داد که آرسنات سدیم بر تمامی این صفات تاثیر معنی‌داری داشت و سبب کاهش ارتفاع گیاه، طول خوشه، تعداد دانه‌های پر در خوشه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، بیوماس کل و شاخص برداشت شد و میزان پرولین برگ و ریشه، میزان آنتوسیانین و فنل برگ و تعداد دانه‌های پوک افزایش پیدا کرد که این تأثیر در اکثر صفات در رقم طارم بیشتر از رقم شیرودی بود. افزودن جیبرلین سبب افزایش معنی‌دار میزان پرولین برگ و ریشه، میزان آنتوسیانین و فنل، ارتفاع گیاه، طول خوشه، تعداد دانه های پر، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، بیوماس کل و شاخص برداشت در هر دو غلظت 50 و100 میکرو مولار آرسنات سدیم در هر دو رقم طارم و شیرودی شد، گرچه این تأثیر در رقم شیرودی بیشتر بود. %> http://jispp.iut.ac.ir/article-1-265-fa.pdf %P 41-50 %& 41 %! %9 Research %L A-10-333-3 %+ Kharazmi University %G eng %@ 2322-2727 %[ 2016