%0 Journal Article %A Kadkhodaie, Azam %A Fatholahi, Samira %A Ehsanzadeh, Parviz %T Effect of drought and salinity stresses on growth and yield of linseed genotypes %J Plant Process and Function %V 5 %N 16 %U http://jispp.iut.ac.ir/article-1-322-fa.html %R %D 2016 %K Drought, growth, K+1, linseed, Na+1, salinity, yield, %X به منظور مطالعه تأثیر سطوح شوری بر تولید ماده خشک در مرحله رشد رویشی و تأثیر رژیم‌های آبیاری بر عملکرد دانه، درصد روغن، پروتئین دانه و سایر صفات گیاه بزرک، تعداد شش ژنوتیپ از این گیاه در دو آزمایش گلدانی و مزرعه‌ای بررسی شدند. در آزمایش گلدانی عامل شوری در چهار سطح: صفر (شاهد)، 35 (شوری متوسط)، 70 (شوری شدید) و 105 (شوری بسیار شدید) میلی‌مولار از نمک طعام خالص (NaCl)) بود و عامل دوم شش ژنوتیپ بزرک (شامل ژنوتیپ های C1، C2، C3، B، خراسان و 33) بودند. در این آزمایش محتوای سدیم و پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم و وزن خشک گیاه در مرحله گلدهی اندازه‌گیری شد. در آزمایش مزرعه ای اثر سه سطح آبیاری (شامل آبیاری پس از 75 ، 115 و 145 میلی‌متر تبخیر از تشت تبخیر کلاسA ) بر عملکرد دانه، میزان پروتئین و روغن و سایر صفات شش ژنوتیپ بزرک ارزیابی شد. در آزمایش گلدانی با افزایش شوری، میزان سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم افزایش یافت و غلظت پتاسیم و میانگین وزن خشک بوته کاهش نشان داد. این نتایج بیانگر آن بود که سطوح شوری بالا و متوسط نیز بر صفات فیزیولوژیک، رشد و تولید ماده‌ی خشک بزرک تأثیر منفی داشت. ژنوتیپ‌های خراسان و C3 که کاهش کمتری را در تولید ماده خشک داشتند مقاومت بالاتری را در مقابل شوری نشان دادند. در آزمایش مزرعه ای با افزایش خشکی رشد، عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ ها کاهش یافت، درصد روغن دانه تغییر معنی داری را نداشت ولی درصد پروتئین دانه حدود چهار درصد کاهش داشت. با توجه به اینکه ژنوتیپ‌های B و C2 در شرایط کمبود آب کمترین کاهش عملکرد دانه را نشان دادند، می‌توان این ژنوتیپ‌ها را مقاوم تر به خشکی معرفی کرد. %> http://jispp.iut.ac.ir/article-1-322-fa.pdf %P 57-70 %& 57 %! %9 Research %L A-10-27-2 %+ Isfahan University of Technology %G eng %@ 2322-2727 %[ 2016