AU - Madadkar Haghjou, Maryam AU - Mohammadkhani Pordanjani, Roya TI - The effect of nitrogen source on some of physiological properties of two Dunaliella, salt water microalgae PT - JOURNAL ARTICLE TA - jispp JN - jispp VO - 4 VI - 13 IP - 13 4099 - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-299-fa.html 4100 - http://jispp.iut.ac.ir/article-1-299-fa.pdf SO - jispp 13 AB  - با توجه به نقش مهم نیتروژن به عنوان یک عنصر ضروری در ترکیبات متشکله و متابولیسم سلول، بررسی نوع منبع نیتروژنی مورد استفاده و تاثیر آن بر میزان رشد و رفتارهای متفاوت موجودات فتوسنتز کننده، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در تحقیق حاضر بررسی مقایسه‌ای اثر سه منبع نیتروژنی KNO3،NH4Cl و KNO3+NH4Cl، بر دو سویه Dunaliella (جلبک آب شور)، شامل یک سویه استخراج شده از باتلاق گاوخونی اصفهان و یک سویه غیر بومی D‏. bardawil-UTEX 2538، در غلظت‎های 1/0، 5/0 وM 3 نمک NaCl انجام شد و روند رشد سلول‌ها، تغییر مقادیر کلروفیل a و b، کلروفیل کل، بتاکاروتن، کاروتنوئبد کل، پروتئین و وزن تر سلول‎ها طی یک دوره 24 روزه مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین سرعت رشد و تقسیم سلولی مربوط به سویه D. bardawil بوده و بالاترین نرخ رشد برای هر دو سویه، در غلظتM 5/0 نمک و در منبع نیتروژنی KNO3 مشاهده شد. اکثر کاهش‎ها در روز 8 ام آزمون‎ها مشاهده گردید و افزایش مقادیر کلروفیل‎های a ، b و کلروفیل کل در تیمار KNO3 در غلظت‎های بالاتر نمک ( M5/0 و M 3) مشاهده شد. کمترین اوزان ‎تر در غلظتM 5/0 با سرعت تقسیم زیاد مشاهده شد. تیمار NH4Cl سبب کاهش سرعت رشد سلول‎ها در دو غلظتM 1/0 و M 3 در روز هشتم در سویه D. bardawil گشت. اما کاهش‎های قابل توجه در هر دو سویه در میزان کلروفیل‎های a، b، کلروفیل کل، بتاکاروتن و کاروتنوئید کل به همراه افزایش شدید پروتئین، صرفا در شوری بیشتر یعنی غلظتM 3 نمک مشاهده شد. افزایش قابل توجه کلیه رنگدانه‎ها و پروتئین از روز هشتم به بعد در این غلظت مشاهده گردید. تیمار KNO3+NH4Cl، سبب بهبود وضعیت سلول‎ها نسبت به تیمار NH4Cl شد. بر اساس نتایج بدست آمده تفاوت پاسخ‎ها به منابع نیتروژنی در D. bardawil، از سویه ایرانی بیشتر بوده و افزایش‎ها در برخی ترکیبات اندازه گیری شده در این سویه در روز 16 ام رشد ملاحظه می‎شود. بطور کلی به نظر می‎رسد که در هر دو سویه، تیمار آمونیوم سلول‎ها را نسبت به مقادیر زیاد نمک حساس نموده و پس از یک دوره پاسخهای اولیه با افت مقدار رنگدانه‎ها و افزایش تولید پروتئین، روند افزایشی ترکیبات مورد نظر را می‎توان نوعی سازگاری سلول‎ها با محیط تلقی کرد. CP - IRAN IN - Lorestan University LG - eng PB - jispp PG - 71 PT - Research YR - 2015