جلد 6، شماره 21 - ( جلد 6، شماره 21، پاییز 1396 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 126-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahnama A, Fakhri S, Meskarbashee M. Genotypic variation in root and shoot growth traits of wheat seedlings and its association with salt tolerance . Plant Process and Function 2017; 6 (21) :115-126
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-528-fa.html
راهنما افراسیاب، فخری شکوه، مسکرباشی موسی. تنوع ژنتیکی صفات رشدی ریشه و اندام هوایی گیاهچه های گندم و ارتباط آن با تحمل شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (21) :115-126

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-528-fa.html


1- دانشگاه شهید چمران اهواز ، a.rahnama@scu.ac.ir
2- دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده:   (3021 مشاهده)

استفاده از توان ژنتیکی گیاهان زراعی بر اساس ویژگی‌های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی می‌تواند منجر به بهبود عملکرد و افزایش کارایی تولید در مناطق دارای شوری آب و خاک گردد. به منظور ارزیابی تفاوت‌ ژنوتیپی در برخی صفات رشدی و فیزیولوژیک ارقام مختلف گندم نان در مرحله رشد رویشی، آزمایشی گلخانه‌ای با استفاده از لولههای پی‌وی‌سی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج حاکی از وجود تنوع ژنتیکی در صفات رشدی و فیزیولوژیک ریشه و اندام هوایی به تنش شوری بود. شوری سبب کاهش رشد سیستم ریشه­ای همه ارقام از جمله طول ریشه­های اصلی، تعداد ریشه اصلی و فاصله اولین انشعاب تا نوک ریشه به ترتیب به میزان 35، 30 و 40 درصد در مقایسه با شاهد شد. همچنین محتوی آب نسبی برگ، هدایت روزنه‌ای، ماده خشک اندام هوایی و سرعت رشد نسبی در شرایط شوری به ترتیب به میزان 7، 80، 40 و 26 درصد در مقایسه با شاهد کاهش نشان داد، ولی شاخص کلروفیل به میزان 5 درصد افزایش یافت. میزان کاهش صفات رشدی و فیزیولوژیک ریشه و اندام هوایی در ارقام متحمل کمتر از ارقام حساس بود. تفاوت در تحمل شوری از نظر پاسخ­های رشدی و فیزیولوژیک اندام هوایی منطبق با پاسخ رشدی ریشه بود. وجود تنوع ژنوتیپی بین ارقام از نظر تحمل به شوری دلالت بر وجود فرصت‌های مناسب در جهت افزایش تحمل به شوری در گندم از طریق انتخاب و به‌نژادی دارد.

واژه‌های کلیدی: تحمل شوری، توان ژنتیکی، گندم
متن کامل [PDF 698 kb]   (1187 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1394/10/13 | پذیرش: 1395/6/20 | انتشار: 1396/8/7

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb