جلد 6، شماره 19 - ( جلد 6، شماره19، بهار 1396 1396 )                   جلد 6 شماره 19 صفحات 105-116 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jabbarzadeh M, Tehranifar A, Amiri J, abedy B. The effect of different concentrations of sodium nitroprusside (SNP) on some morphological, physiological and biochemical traits of Zinnia elegans under salinity stress. jppf. 2018; 6 (19) :105-116
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-518-fa.html
جبارزاده مریم، تهرانی فر علی، امیری جعفر، عابدی بهرام. تاثیر غلظت‌های مختلف سدیم نیتروپروسید بر برخی ویژگی‌های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه آهار(Zinnia elegans) تحت تنش شوری. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (19) :105-116

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-518-fa.html


استاد دانشگاه فردوسی مشهد ، Tehranifar2009@yahoo.com
چکیده:   (375 مشاهده)

شوری از تنش­های محیطی است که بر استقرار و رشد گیاهان تاثیر می­گذارد. پژوهش­ها نشان داده است که برخی از تنظیم کننده­های رشد مانند نیتریک ­اکسید، باعث ایجاد مقاومت در گیاهان نسبت به تنش­های محیطی مانند شوری، گرما، سرما و خشکی می شود. سدیم نیتروپروسید به­عنوان یک ترکیب رها کننده نیتریک اکسید در گیاهان محسوب می­شود. هدف از این پژوهش، بررسی نقش سدیم نیتروپروسید در تحمل به شوری گیاه آهار و تاثیر آن بر برخی ویژگی های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی این گیاه بود. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج سطح شوری،0 (شاهد)، 25، 50، 75 و 100 میلی­مولار کلرید سدیم و چهار سطح سدیم نیتروپروسید (محلول­پاشی برگساره­ای)، 0 (شاهد)، 25/0، 5/0 و 75/0 میلی مولار با سه تکرار انجام شد. در سطح شوری 50 میلی مولار، میزان کاهش طول ساقه و طول ریشه، به­ترتیب 26/41 و63/29 درصد در مقایسه با شاهد بود. در سطح شوری 50 میلی مولار، کاربرد سدیم نیتروپروسید در غلظت 5/0 میلی مولار، ظرفیت آنتی اکسیدانی را 93/1 برابر، میزان گلیسین بتائین را 98/3 برابر، میزان پرولین را 12/2 برابر، همچنین فعالیت آنزیم­های آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و گایاکول پراکسیداز را به­ترتیب به میزان 15/5 ، 69/4 و 78/2 برابر در مقایسه با شاهد افزایش داد. یافته­های این پژوهش، نشان داد که در شرایط تنش شوری، کاربرد سدیم ­نیترو­پروسید (به­ویژه در سطوح شوری کمتر از 50 میلی مولار) می­تواند برخی از اثرات منفی ناشی از تنش شوری را در آهار تعدیل نماید.

متن کامل [PDF 576 kb]   (139 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: ۱۳۹۴/۹/۲۴ | پذیرش: ۱۳۹۵/۲/۱۵ | انتشار: ۱۳۹۵/۱۲/۲۲

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb

تحت نظارت وف ایرانی آسپا-وف