جلد 6، شماره 19 - ( جلد 6، شماره19، بهار 1396 1395 )                   جلد 6 شماره 19 صفحات 271-280 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sharifi M, Koshgoftarmanesh A H, Ghanati F. Effect of silicon nutrition on some growth and physiological parameters of hydroponically-grown alfalfa (Medicago sativa) under toluene contamination stress . jppf. 2017; 6 (19) :271-280
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-416-fa.html
شریفی معصومه، خوشگفتار منش امیرحسین، قناتی فائزه. اثر تغذیه سیلیکون بر برخی شاخص های رشدی و فیزیولوژیک گیاه یونجه (Medicago sativa )تحت تنش آلودگی تولوئن در شرایط هیدروپونیک. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1395; 6 (19) :271-280

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-416-fa.html


دانشیار دانشگاه تربیت مدرس
چکیده:   (253 مشاهده)

 

سیلیکون (Si) به عنوان یک عنصر ضروری در تغذیه گیاهان شناخته نشده است اما بسیاری از اثر­های مفید آن در بهبود تحمل کیاه در شرایط تنش­های محیطی در گیاهان گزارش شده است. از سوی دیگر، تولوئن یک ماده آلی سمی بوده که به طور گسترده در منابع آبی یافت می­شود. بنابراین، حضور این ترکیب یک تنش محیطی برای گیاهان اطراف بسیاری از صنایع می­باشد. هدف از این پژوهش که در محیط کشت محلول غذایی انجام شد، بررسی تاثیر کاربرد  Siبر کاهش خسارت ناشی از آلودگی تولوئن در گیاه یونجه بود. گیاهچه­های یونجه در محلول­های غذایی بدون یا با سیلیکون (1 میلی مولار) رشد داده شده و به مدت 30 روز در معرض آلودگی تولوئن در سه سطح 0، 225 و450 میلی گرم در لیتر قرار گرفتند. آلودگی تولوئن اثر معنی داری بر کاهش وزن مرطوب شاخساره و ریشه و ارتفاع شاخساره و طول ریشه یونجه داشت. در حضور تولوئن، مقدار محتوای نسبی آب برگ، غلظت رنگیزه­های فتوسنتزی برگ و غلظت آهن و روی ریشه و شاخساره، کاهش یافت. آلودگی تولوئن با پراکسیده کردن غشای ریشه سبب افزایش نشت یون­های آهن و روی از غشاء سلول­های ریشه شد. براساس نتایج این پژوهش کاربرد 1 میلی مولارSi  در شرایط آلودگی تولوئن، سبب افزایش کارایی مصرف آب در گیاه شده همچنین به انسجام و پایداری غشاء کمک کرده و با افزایش غلظت کلروفیل برگ، توانایی گیاه برای استفاده مؤثرتر از نور را افزایش داده­است. درنتیجه ممکن است یکی از دلایل افزایش غلظت آهن و روی در شاخساره یونجه مربوط به این تغییرات ایجاد شده در گیاه یونجه باشد.

 

متن کامل [PDF 446 kb]   (71 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: ۱۳۹۴/۲/۱۹ | پذیرش: ۱۳۹۴/۶/۴ | انتشار: ۱۳۹۵/۱۲/۲۲

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb