جلد 5، شماره 16 - ( 4-1395 )                   جلد 5 شماره 16 صفحات 104-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اراک
چکیده:   (3947 مشاهده)

به ‌دلیل فسادپذیری بالای گوجه­فرنگی، نمی­توان آن را برای مدت طولانی نگهداری کرد ولی با استفاده از تکنولوژی پس از برداشت می‌توان تا حدودی این فسادپذیری را کنترل نمود. کلسیم یک ماده غذایی مهم و ضروری در گیاهان است که نقش فعالی در دیواره سلولی ایفا می­کند. آزمایش حاضر به منظور مطالعه تاثیر تیمارهای کلسیم بر عمر پس از برداشت میوه گوجه فرنگی رقم دافنیس انجام گرفت. جهت بررسی عمر انباری گوجه­فرنگی از تیمارهای  کلسیم کلرید (1%، 5/1% و 2%) و کلسیم آسکوربات (25/0%، 5/0% و 1%) استفاده شد. پس از تیمار با ترکیبات ذکر شده، میوه­ها به مدت 35 روز در انکوباتور با دمای °C 10و رطوبت نسبی 90% نگهداری شدند. هر 7 روز یکبار شاخص­های اسید آلی، pH، مواد جامد محلول، ویتامین ث، سفتی، کاهش وزن و لیکوپن مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت طرح فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی در3 تکرار انجام شد. نتایج حاصل، نشان داد تیمارهای کلسیم، اثر معنی­داری بر شاخص­های اندازه­گیری شده داشتند. کمترین میزان لیکوپن در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد که با سایر تیمارها تفاوت معنی­داری داشت. همچنین بیشترین میزان ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% مشاهده شد. کمترین pH، مواد جامد محلول و بیشترین اسیدآلی در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد که به جز تیمار کلسیم کلرید 2%  با سایر تیمارها از نظر آماری تفاوت معنی­داری نشان داد. بر اساس نتایج بدست آمده به نظر می­رسد تیمار میوه­ها با کلسیم آسکوربات 1% و کلسیم کلرید2% موجب حفظ بیشتر خصوصیات کیفی میوه طی مدت نگهداری در انبار گشته است.

متن کامل [PDF 609 kb]   (1797 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1393/12/9 | پذیرش: 1394/6/22 | انتشار: 1395/4/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.