جلد 4، شماره 13 - ( جلد 4، شماره 13، پاییز 1394 1394 )                   جلد 4 شماره 13 صفحات 45-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشکاه کاشان
2- دانشکاه کاشان ، aranjbar@kashanu.ac.ir
3- دانشگاه کاشان
چکیده:   (4808 مشاهده)
شوری یکی از تنش‌های اصلی محیطی است که اثر بازدارنده بر رشد و متابولیسم گیاهان دارد. تنش شوری فیزیولوژی گیاه را در سطوح کلی و سلولی، از طریق ایجاد تنش خشکی و بر هم زدن تعادل یونی، تحت تأثیر قرار می‌دهد. به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف شوری بر محتوای رنگدانه‌های فتوسنتزی و عناصر غذایی گیاه اشنان (Seidlitzia rosmarinus L.)، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تکرار و با پنج سطح شوری شامل صفر، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد ( براساس وزن خاک خشک گلدان‌ها) اجرا گردید. نتایج داد که یک رابطه مستقیم و منفی بین افزایش سطوح شوری و کلیه پارامترهای مربوط به رنگدانه‌های اصلی و همچنین یک فرآیند رقابتی بین یون‌های سدیم و کلر با یون‌های پتاسیم و کلسیم برقرار است. همچنین مشخص گردید بیشتر پارامترهای فلورسنس کلروفیلی در سطوح شوری بالا (70/0% ≤) تغییر معنی‌دار نشان داده‌اند. با توجه به نتایج این پژوهش این گیاه با جذب عناصر سدیم و کلر در اندام‌هایش می‌تواند متحمل شوری شده و برای اصلاح و احیای خاک‌های شور مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 494 kb]   (1624 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1392/12/7 | پذیرش: 1393/10/14 | انتشار: 1394/7/21

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.