جلد 4، شماره 13 - ( جلد 4، شماره 13، پاییز 1394 1394 )                   جلد 4 شماره 13 صفحات 132-121 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه صنعتی اصفهان
2- دانشگاه صنعتی اصفهان ، mhaghighi@cc.iut.ac.ir
چکیده:   (6199 مشاهده)
با توجه به تفاوت در دمای بهینه رشد در ناحیه ریشه و شاخساره و اهمیت ریشه در تامین مواد غذایی مورد نیاز گیاه و تحت تاثیر قرار گرفتن عملکرد ریشه در دماهای مختلف این پژوهش به منظوربررسی اثر دمای پایین ناحیه ریشه در سطوح مختلف نیتروژن بر کاهو به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرارطرح ریزی شد. تیمارها شامل ، سه سطح نیتروژن( = N1100،= N2 75 و= N3 50 درصد محلول غذایی جانسون) و دو سطح دمایی(15 درجه سانتی گراد =تنش دمایی پایین (T2) و 25 درجه سانتی گراد= دمای بهینه ریشه(T1) در گلخانه های دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. نتایج نشان داد که با کاهش دما و همچنین سطوح نیتروژن میزان پرولین و فنول مترشحه از ریشه نیز در تیمار T2×N3 به ترتیب 98% و 8 % از تیمار شاهد بیش‌تر بود. علاوه بر این نرخ فتوسنتز با 80 % و میزان هدایت روزنه‌ای با 56 %کاهش در تیمار T2×N3 به حداقل مقدار خود رسید. علاوه بر این میزان فتوسنتز، کارایی مصرف آب فتوسنتزی، شاخص کلروفیل به ترتیب 39 ، 69 و 70 درصد در تیمار تنش سرمایی نسبت به شاهد کاهش یافت. بر اساس نتایج به دست آمده تحت شرایط تنش دمای پایین ریشه فاکتورهای نرخ فتوسنتز، شدت تعرق، هدایت روزنه ای، فنول عصاره برگی و ساخت پرولین بیشتر از سایر خصوصیات تحت تاثیر قرار می گیرد این گیاه با ساخت ترکیبات فنولی و پرولین به منظور حفظ بقای خود مقاومت نشان می دهد.
متن کامل [PDF 584 kb]   (2373 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش دما
دریافت: 1392/10/5 | پذیرش: 1393/11/18 | انتشار: 1394/7/21

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.