1- گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، Raouf_ssharifi@yahoo.com
چکیده: (417 مشاهده)
بهمنظور بررسی تأثیر محلولپاشی نانوذرات (روی و سیلیکون) و پوترسین بر شاخصهای فلورسانس کلروفیل، انتقال ماده خشک و سهم این فرآیند در عملکرد دانه گندم تحت تنش شوری، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1400 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل شوری در چهار سطح (عدم اعمال شوری بهعنوان شاهد و اعمال شوری 40، 80 و 120 میلیمولار)، با نمک کلرید سدیم و محلولپاشی نانوذرات (روی و سیلیکون) و پوترسین در هشت سطح (محلولپاشی با آب بهعنوان شاهد، محلولپاشی 50 میلیگرم درلیتر نانوسیلیکون، محلولپاشی یک گرم در لیتر نانواکسید روی، محلولپاشی یک میلیمولار پوترسین، محلولپاشی نانوسیلیکون و نانواکسید روی، محلولپاشی نانوسیلیکون و پوترسین، محلولپاشی نانواکسید روی و پوترسین، محلولپاشی همزمان نانواکسید روی و سیلیکون با پوترسین) بودند. نتایج نشان داد که محلولپاشی همزمان نانوذرات و پوترسین در شرایط عدم اعمال شوری، فلورسانس متغیر (8/95 درصد)، فلورسانس حداکثر (33/35 درصد)، عملکرد کوانتومی (24/42 درصد)، شاخص سطح برگ (19/86 درصد)، پروتئین برگ پرچم (8/41 درصد)، ماده خشک کل (09/44 درصد)، فتوسنتز جاری (15/87 درصد) و سهم این فرآیند در عملکرد دانه (04/36 درصد) و عملکرد دانه (34/37 درصد) را نسبت به شرایط عدم محلولپاشی نانوذرات و پوترسین در بالاترین سطح شوری افزایش داد. ولی حداکثر میزان انتقال ماده خشک از ساقه و اندام هوایی (بهترتیب 80/37 و 15/38 درصد) و سهم این فرآیندها در عملکرد دانه (به ترتیب 45/89 و 22/90 درصد) در شرایط عدم محلولپاشی نانوذرات و پوترسین تحت شوری 120 میلیمولار بدست آمد. بهنظر میرسد کاربرد نانوذرات و پوترسین با بهبود فتوسنتز جاری و شاخصهای فلورسانس کلروفیل، میتواند عملکرد دانه گندم را تحت تنش شوری افزایش دهد.
شمارهی مقاله: 17
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1401/10/7 | پذیرش: 1401/11/18 | انتشار: 1402/8/16