1- دانشگاه یاسوج
2- دانشگاه یاسوج ، Movahhedi1354@yu.ac.ir
چکیده: (7879 مشاهده)
به منظور بررسی تأثیر غلظتهای مختلف سالیسیلیک و آسکوربیک اسید بر میزان فتوسنتز، رنگیزههای فتوسنتزی و کارایی مصرف آب در سویا رقم ویلیامز تحت تنش شوری، آزمایشی در تابستان 1391 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه یاسوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. عامل اول شامل 4 سطح شوری صفر (شاهد)، 50، 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم و عامل دوم شامل 4 سطح محلولپاشی شامل آب، سالیسیلیک اسید 3 میلیمولار، آسکوربیک اسید 5/1 میلیمولار و مخلوط سالیسیلیک اسید 3 میلیمولار با آسکوربیک اسید 5/1 میلیمولار بودند. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش میزان فتوسنتز، کلروفیل کل و کاروتنوئیدها هدایت روزنهای، پروتئین و سطح برگ به طور معنیداری کاهش یافتند. میزان کارایی مصرف آب برگ با افزایش سطح تنش شوری کاهش معنیداری داشت. بهطوریکه بیشترین کارایی مصرف آب برگ در سطح بدون تنش و در محلولپاشی با آسکوربیک اسید 5/1 میلیمولار بود. محلولپاشی با آسکوربیک اسید 5/1 میلیمولار به دلیل برتری در بیشترین سطح شوری (شوری 150 میلیمولار) برای صفات کلروفیل کل، کاروتنوئید، فتوسنتز، کارایی مصرف آب برگ و محتوای رطوبت نسبی برگ به عنوان بهترین تیمار جهت تخفیف اثرات سمی شوری شناخته شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1392/6/27 | پذیرش: 1393/5/28 | انتشار: 1394/3/5